Jyväskylässä järjestetty Pohjoismaiden suurin sähköalan messutapahtuma, Sähkö Valo Tele AV, kokosi sähköalan yritykset ja ihmiset yhteen helmikuun alussa. Kolmen päivän aikana messuilla vieraili 13 084 kävijää. LAPP oli mukana omalla osastollaan, ja kaikkiaan tapahtuma oli todella onnistunut.

"Tunnelma oli hyvä, ja mieliala korkealla – oli ikään kuin palattu normaaleihin, pandemiaa edeltäviin aikoihin. Kasvomaskeja ei enää näkynyt, ja henkilökohtaisia tuttavuuksia solmittiin kuten messuilla on ollut tapana", kertoo Key Account Manager Saku Mitrunen.

Hänen mukaansa messuesiintymisen pääpainoksi oli suunniteltu konsernin esiintymistä yhtenäisenä. Tavoitteen lisäksi onnistuttiin myös saamaan odotettua enemmän suoria myyntikontakteja.

Tuoteryhmäpäällikkö Jani Nieminen kertoi huomionaan, että messujen vireä ilmapiiri oli ristiriidassa niihin uutisiin nähden, joiden mukaan teollisuudessa ja taloudessa menee huonosti. Hänen tuoteryhmässään erityisesti mobiiliantureiden kohdalla oli selvää kiinnostuksen kasvua, messukielellä pöhinää.

Vihreä siirtymä ja biomateriaalit nosteessa messuilla 

Tuoteryhmäpäällikkö Jukka Vepsäläinen kehui, että kävijät opiskelijoista alan eläkeläisiin olivat hyvin tiedonhaluisia, joten yksityiskohtia uutuuksista kyseltiin tarkasti. Ympäristön kannalta tehdyt uudet ratkaisut saivat odottamattoman paljon kiinnostusta.

"Biohajoava, osin maissipohjainen kaapelin eristemateriaali oli kiinnostuksen kohteena, samoin lyijyttömät läpiviennit. Molemmat uutuudet helpottavat materiaalien kierrättämistä ja hävittämistä elinkaaren lopussa." Vepsäläinen toteaa.

Kaapelin eristemateriaalin kohdalla on myös onnistuttu vähentämään fossiilisten, öljyyn perustuvien lähtöaineiden määrää, kun raaka-aine on biopohjainen materiaali. Tällä kohdalla kehitys siis kulkee pois PVC:stä, joka on ollut vuosikymmenien ajan hallitseva materiaali teknisten ominaisuuksiensa puolesta. Nyt sen hankala kierrätettävyys siis kaventaa sen haluttavuutta.

Vepsäläinen sanoi myös, että kestävän kehityksen ratkaisut kiinnostivat messuyleisöä yllättävänkin paljon. Suunnittelu- ja tuotanto- sekä rakennuspuolen messuilla kävijät ilmaisivat jopa voimakkaita kannanottoja asiasta. Joissakin tapauksissa nämä näkökohdat voivat olla suorastaan määräävässä asemassa ostopäätöksiä tehtäessä.

Yksinkertaisempi Ethernet

Toinen messukävijöitä merkittävästi kiinnostanut alue oli Single Pair Ethernet (SPE). Automaation Tiedonsiirron ja tehonsyötön (PoE) voi ratkaista uuden standardin mukaisella, 2-johdin kaapelilla aikaisemman 4-johdin kaapelin sijaan. Sen avulla Ethernetin voi viedä suoraan antureille ja toimilaitteille, eikä muunnosta kenttä- tai laiteväylälle tarvita.

Alun perin autoteollisuuden tarpeisiin suunniteltu SPE on löytämässä tiensä laajalti koko automaation kentälle. Kevyemmät, ohuemmat ja taipuisammat kaapelit helpottavat asennustyötä. Samalla tiedonsiirto hoituu vain kahdella kuparijohtimella, jolloin kytkentä on nopeampaa ja virheiden mahdollisuus pienenee.

Lämpö näkyville

Messuosastolla esiteltiin myös ratkaisua, jolla messuvieraat saattoivat mittauttaa oluensa lämpötilan sekä määrän, lämpökameran ja konenäköanturin avulla. Leikkisän mittauksen vakava puoli liittyy turvallisuuteen – lämpökamera paljastaa, tapahtuuko sen näkökentässä huolestuttavaa kuumenemista.

Sähkötekniikassa lämmön kohoaminen on yleensä seurausta viasta tai häiriöstä, joka saattaa rikkoa komponentteja tai aiheuttaa tulipalon. Tähän ongelmakenttään LAPP on tuonut myös kaapeleiden päälle asetettavia indikaattoreita, jotka viestittävät kuumenemisesta vaihtamalla väriä. Myös tämä tuoteperhe oli hyvin esillä ja herätti kiinnostusta osastolla.

Pohjoinen Teollisuus 2024 - Alive by LAPP

Sloganimme alive by LAPP mukaisesti kutsumme sinut osastollemme 850.

Lue lisää

Pääsiäisen aukioloajat 2024

Lue lisää

Jyväskylän Sähkömessujen jälkikarkelot!

Kolmen päivän aikana messuilla vieraili yli 13 tuhatta kävijää.

Lue lisää

Asiantuntijamme apunasi
ota yhteyttä!

Tekninen myynti
Tarjouspyynnöt, speksaus, tuotetuki

020 764 6410

Email


Asiakaspalvelu
Avoimet tilaukset, tilausten seuranta

020 764 6420

Email