Vesitiiviit kaapelit ja liitinjärjestelmätVesi ja sähkö eivät ole hyvä yhdistelmä. Sen vuoksi märissä ympäristöissä pitäisi käyttää vesitiiviitä liitinjärjestelmiä.

Mitä tarkoittaa vesitiivis, mitä ovat vesitiiviit liitinjärjestelmät?

Vastaus vaikuttaa ensi näkemältä yksinkertaiselta: kaapeli, joka säilyy toimintakykyisenä pitkään, jopa veden alla. Sellaiset käyttökohteet ovat kuitenkin harvinaisia. Sen sijaan on tavallista, että kaapeli on aluksi kuiva, mutta saattaa ajoittain kastua esimerkiksi koneen jäähdytysnestevuodon takia tai koska elintarviketeollisuuden laitteistot on säännöllisesti puhdistettava kuumalla höyryllä. Vesitiiviitä kaapeleita tarvitaan siis kaikkialla, missä kaapelit voivat kastua. Vesitiivis tarkoittaa, että vaipan muovimateriaali ei liukene veteen ajan kuluessa. Jotkin muovilajit ovat sitä luonnostaan, mutta eivät kaikki. Jos vesi ei pysty tunkeutumaan muovin läpi johtimiin, johtimen sanotaan olevan poikkisuunnassa vesitiivis. Erityisesti ulos asennettavien vedenpitävien kaapelien on oltava vesitiiviitä myös pituussuunnassa. Tällaisessa kaapelissa liittimestä kaapelin päästä sisään pääsevä vesi ei pääse leviämään pituussuunnassa johdinsydänten mukana, sillä vettä hylkivä hyytelömäinen vaseliinitäyte estää sen.

Vedenpitävä kaapeli ei kuitenkaan yksinään riitä. Kaapeli on haavoittuvaisin kohdassa, jossa siinä on katkos: liittimessä. Vesi ei missään tapauksessa saa päästä pistokkeen ja vastakkeen väliin ja kostuttaa kontakteja, sillä se voi aiheuttaa vaarallisen oikosulun. Myös kohta, josta kaapeli kulkee sisään liittimeen, on tiivistettävä. Elintarviketeollisuuden yrityksissä, joissa ohjauskaapitkin puhdistetaan kemikaaleilla ja höyryllä, myös ohjauskaappien aukot on tiivistettävä läpivientitiivisteellä.
IP-suojausluokasta (kotelointiluokka) on tullut yleisesti hyväksytty menetelmä kohteen tiiviyden arviointiin. IP on lyhenne sanoista Ingress Protection, ”suojaus sisääntunkeutumiselta”. Suojausluokka ilmoitetaan kahdella numerolla. Ensimmäinen numero ilmoittaa suojauksen vierasesineitä vastaan. 6 tarkoittaa ”pölytiivis” ja se on korkein luokitus vierasesineitä vastaan. Tässä yhteydessä meitä kiinnostaa enemmän toinen numero, joka ilmoittaa kotelon vedenpitävyyden. Luokitukset vaihtelevat luokasta 1 (suojattu pystysuoraan tippuvalta vedeltä) luokkaan 8 (kestää jatkuvan upotuksen veteen) ja jopa luokkaan 9 (kestää suurella paineella läheltä ruiskutettua kuumaa vettä ja höyryä). Korkein suojausluokka on IP69K, jossa K tarkoittaa tieliikenneajoneuvoilta vaadittavaa erityissuojausta.

Missä vesitiiviitä liitinjärjestelmiä käytetään?

Vesitiiviitä liitinratkaisuja tarvitaan kohteissa, joissa kaapelit voivat kastua. Sellaisia on esimerkiksi teollisuudessa, jossa kaapelit ja liittimet voivat joutua kosketuksiin jäähdyttävän voitelunesteen kanssa, ja erityisesti elintarviketeollisuudessa, jossa laitteistot on säännöllisesti puhdistettava ja desinfioitava höyry- ja painepesurilla. Ulkokäytössä vesitiiviiden liittimien tulisi olla vakiovaruste esimerkiksi aurinkopaneelijärjestelmissä, antenneissa, kemian- ja rakennusteollisuuden tuotantolaitoksilla ja monessa muussa kohteessa. Vesitiiviitä komponentteja kannattaa käyttää, vaikka kaapelit olisivat katoksen alla, sillä sade voi päästä myös katoksen alle ja tiivistynyt kosteus voi tunkeutua vuotavista raoista. Avomerellä on erityisen rankat olosuhteet. Laivoilla, öljynporauslautoilla ja satamalaitteissa vesitiiviit liittimet ovat pakollisia. Suolaveden aiheuttaman voimakkaan korroosion takia on suositeltavaa käyttää IP69K-versioita, mikä usein edellyttää esimerkiksi liittimien metalliversioiden valmistamista ruostumattomasta teräksestä tai jostakin muusta korroosionkestävästä materiaalista, kuten sinkkivalusta.

Mitä vedenkestäviä tai vesitiiviitä komponentteja LAPP tarjoaa?

Maailman johtavana integroitujen liitäntäratkaisujen tarjoajan meillä on laaja valikoima vedenkestäviä ja vesitiiviitä kaapeleita. ÖLFLEX® HEAT 125 MC sopii kiinteässä asennuksessa laajalle lämpötila-alueelle -55...+125 °C. Se on laivakäyttöön hyväksytty ja kestää sekä suolavettä että makeaa vettä.

Jotkin EPIC®-sarjan suorakulmaiset liitinkotelot, kuten EPIC® ULTRA H-B 6, ovat vesitiiviitä. Ne on testattu standardin IEC 68-2-52 vaikeustason 2 mukaisella suolasumukokeella. Myös vesitiiviitä läpivientejä on laaja valikoima, esimerkiksi painevedenkestävä SKINDICHT® SHV-M. Se on IP68-suojausluokituksen mukainen 10 baariin asti, mikä vastaa veden painetta 100 metrin syvyydessä. HITRONIC® HUW1500 -datakaapeli on hyvin kestävä ja saatavissa monena mallina. Sen on poikittais- ja pituussuuntaan vedenpitävä ja jyrsijäsuojattu, joten se sopii asennettavaksi maahan.

ÖLFLEX® SOLAR XLWP on elektronisäteilytetty ristiinsilloitettu aurinkosähköpiireihin tarkoitettu kaapeli, joka täyttää tiukimmat käyttöolosuhteiden ja standardin EN 50618 asettamat vaatimukset. Optimoidun ainutlaatuisen LAPP-kaapelirakenteen ansiosta ÖLFLEX® SOLAR XLWP:n poikittaissuuntainen vesitiiviys on AD8 vielä kaapelin oltua pitkiä aikoja vedessä.

Ota meihin yhteyttä, me löydämme parhaan ratkaisun tarpeisiisi!


Asiantuntijamme apunasi
ota yhteyttä!

Tekninen myynti
Tarjouspyynnöt, speksaus, tuotetuki

020 764 6410

Email


Asiakaspalvelu
Avoimet tilaukset, tilausten seuranta

020 764 6420

Email