LAPPin osasto SPS-messuilla, vasemmalta: tuotehallintatiimin vetäjä Mikael Saarnisto sekä tuoteryhmäpäälliköt Jani Nieminen, Juha Peri ja Jukka Vepsäläinen.

Lapp Automaation suomalainen iskuryhmä pyörähti marraskuussa Saksassa kaksilla messuilla. Ensin ohjelmassa oli Hannoverissa järjestetty, maatalouteen keskittyvä Agritechnica, josta tiimimme suuntasi Nürnbergiin, automaatioratkaisuihin keskittyville SPS-messuille.

Teknologia on tullut maatalouteen

Maatalous ei kenties ole ensimmäinen asia, joka liitetään Lapp Automaatioon ja sen tuotteisiin. Visiitti suurille maatalousmessuille kannatti, sillä koskaan ei ole haitaksi nähdä, missä eri toimialoilla mennään. Ajatuksena oli hahmottaa maatalouden innovaatioiden suuntaa ja pyrkiä löytämään maataloustoimijoiden joukosta yhteistyömahdollisuuksia Lapp Automaatiolle.

”Suomalaisten runsas läsnäolo Agritechnicassa yllätti oikeastaan paljonkin. Melkein jokaisella käytävällä joku puhui suomea, ja suomalaisilla firmoilla oli paljon messuständejä. Myös messuvieraita oli matkannut Suomesta paikan päälle” sanoo Lapp Automaation tuotehallintatiimin vetäjä Mikael Saarnisto.

Maatalous on merkittävä teollisuudenala, eikä se tule kyykkäämään koskaan. Ruokaa on aina pakko saada. Messuilla oli esillä myös isoja, suurimpien tuottajamaiden tarpeisiin suunniteltuja maatalouslaitteita.

”Vaikka itse työkoneissa on yhä paljon yksinkertaista tekniikkaa ja esimerkiksi pneumatiikkaan perustuvia ratkaisuja, on teknologian määrä maataloudessa kasvanut. Esimerkiksi peltoja ei tarvitse enää käydä paikan päällä ihmettelemässä, kun katoalueet ja muut poikkeukset voi kartoittaa näppärästi droneilla”, Saarnisto toteaa. 

Myös autonomisuus oli esillä monella osastolla.

”Taimien kasvatusprosessi oli mielenkiintoinen: siemenet laitettiin pieneen kasvatuspodiin, josta ne päätyivät eteenpäin automatisoituun robottijärjestelmään. Järjestelmä huolehti taimelle automaattisen kastelun ja sopivan määrän UV-valoa. Parissa viikossa taimi kulkee koko järjestelmän läpi, ja robotti poimii sen sieltä istutettavaksi”, Saarnisto hämmästelee. 

Tekoäly, talous ja vihreä siirtymä pinnalla SPS-messuilla

SPS eli Smart Production Solutions -messuilla kävi selväksi, ettei korona tai materiaalipula ole pysäyttänyt kehitystä. Messut olivat palanneet monessakin mielessä koronaa edeltävälle tasolle, ja paikalla oli paljon uutta teknologiaa ja innovaatioita. 

”Tekoäly on muutamassa vuodessa tullut merkittävästi mukaan myös tälle puolelle. Toistaiseksi sen kanssa ollaan vielä alkuvaiheessa, mutta selkeästi sen hyödyntäminen on useiden toimijoiden suunnitelmissa”, Saarnisto sanoo.

Keskustelun kääntyminen talousasioihin ja maailman nykytilaan tuotti pienoisen yllätyksen rauhallisesti muutoksiin suhtautuville suomalaisille. 

”Mahdollisesta taantumasta oli Saksassa yllättävän paljon keskustelua. Se on saksalaisille selkeästi suurempi pelkotila kuin meille suomalaisille. Suomessa siitä ei pahemmin panikoida, mutta heillä oli tuntuvasti vahvempia mielipiteitä aiheesta”, Saarnisto toteaa.
Vihreä siirtymä on näkyvässä roolissa monen yrityksen toiminnassa. LAPP oli messuilla mukana omalla osastollaan ja kestävä kehitys oli hyvin esillä konsernin Future Technologies -kulmauksessa.

”En ole aiemmin ajatellutkaan, että kaapelin vaippa voitaisiin korvata vihreällä ratkaisulla. Messuilla esiteltiin ratkaisua, jossa biopohjaisista materiaaleista oli tehty granulaatteja, joista syntyy kaapelin vaippa ilman muovia eli öljypohjaista tuotantoa”, Saarnisto pohtii.  

Kiikarissa uudet tuotteet

Kaiken kaikkiaan muutaman päivän messumatka sujui hyvin ja positiivisissa merkeissä. Messutapahtumana Agritechnika oli suurempi kuin SPS, mutta vastaavasti Agritechnikan sisällöstä vain osa osui Lapp Automaation kiinnostuksen kohteisiin. 
”Olimme pari päivää kummassakin tapahtumassa ja se riittikin kaiken mielenkiintoisen läpikäyntiin. SPS-messujen yhteydessä ehdimme myös istua palavereissa kumppaniemme kanssa ja näimme heidän messuosastonsa. Tavoitteenamme oli löytää uusia tuotteita valikoimaamme ja muutamaan potentiaaliseen tutustuimmekin, joten seuraavaksi on edessä yhteistyökeskustelut”, Saarnisto summaa.


BLOG: Vuosi 2024 tuo yhteistyötä ja selkeitä kasvutavoitteita

Lue toimitusjohtajamme Jyri Kontion blogi.

Lue lisää

BLOG: Teknologian keskiössä ovat lähitulevaisuudessa tekoäly ja kestävä kehitys

Lue lisää

BLOG: Siirtyykö teollisuus tulevaisuudessa tasavirtakaapeleihin?

Lue tuoteryhmäpäällikkömme Jukka Vepsäläisen blogi

Lue lisää

Asiantuntijamme apunasi
ota yhteyttä!

Tekninen myynti
Tarjouspyynnöt, speksaus, tuotetuki

020 764 6410

Email


Asiakaspalvelu
Avoimet tilaukset, tilausten seuranta

020 764 6420

Email