Petra – anturivalmistaja on viihtynyt samassa talossa pian 30 vuotta


Petra Rissanen työskentelee anturivalmistajana LAPP Automaation Hyvinkään toimipisteellä. Mitä anturivalmistaja käytännössä tekee ja mikä on saanut Petran viihtymään tehtävissään vuodesta toiseen?

Petra on paljasjalkainen hyvinkääläinen. Hän valmistui hienomekaanikoksi Hyvinkään ammattioppilaitoksesta vuonna 1998. Opintojen aikana hän oli työharjoittelussa Suomen johdinvalmisteella. Pian yrityksestä tarjottiin hänelle kesätöitä ja kesätyörupeaman jälkeen Petra jatkoi johdinsarjojen kokoonpanijana vakituisella työsopimuksella.

”Vanhempainvapaani aikaan silloinen Connecto Oy fuusioitui SKS Connectoksi ja palatessani töihin 2010 siirryin anturivalmistuksen puolelle. Nopeasti omaksuin tämänkin työn”, Petra muistelee.

Käsityöammatti vaatii tarkkuutta

Neljän vuoden päästä (2028) Petralla tulee mittariin jo 30 vuotta yhtiössä. 

”Vuosien varrelle mahtuu monenlaista heilahtelua ja välillä on kiire, mutta työn tekeminen on pysynyt pitkälti samanlaisena”, Petra sanoo.

Isoin muutos on tapahtunut työvälineissä. Petran työkalupakkiin antureiden valmistuskokoonpanossa kuuluvat muun muassa laserhitsauskone, sivuleikkurit, kärkipihdit, hiomakone, lämpölevy ja saha.

”Kyllähän osa koneista oli alkuun pelottavia, mutta niitä oli vähän pakko opetella käyttämään. Käytössämme olevia koneita on vuosien mittaan uusittu ja päivitetty. Juuri saimme uuden laserhitsauskoneen, jota pitää seuraavaksi opetella käyttämään. Nykyään työtehtävät ovat yhä enemmän automatisoituja, joten opeteltavaa riittää”, Petra kertoo.

LAPP Automaation lämpötilanmittausanturit valmistetaan Hyvinkäällä käsityönä. Erilaisia antureita on valikoimassa suuri määrä ja niitä valmistetaan asiakkaille myös räätälöidysti. Petra arvioi, että yhden perusanturin valmistukseen menee 5–20 minuuttia ja viikossa koko tiimiltä näitä antureita valmistuu satoja.

Yhtiön lämpötilanmittausanturit ovat Petran mukaan ainutlaatuisia tuotteita, eikä Suomesta juuri löydy kilpailijoita. Hänen tittelinsä herättää usein kiinnostusta.

”Se herättää monesti pidempiä keskusteluja, koska ihmiset ovat harvoin kuulleet tai tavanneet anturivalmistajaa. On kivaa, kun on harvinainen ammattinimike”, Petra hymyilee.

Oma työ saa Petran mukaan merkityksen turvallisuuden ja huolellisuuden kautta.

”Keskityn tuotteiden valmistukseen, enkä aina välttämättä tiedä, mihin anturimme lopulta päätyvät. Ajattelen kuitenkin, että esimerkiksi Nesteen öljyjalostamoon menevät anturit pitävät huolen, etteivät lämpötilat nouse liian korkeiksi. Teen jokaisesta anturista niin hyvän, ettei niiden takia tapahdu mitään ikävää”, Petra kertoo.

”Työ vaatii keskittymiskykyä ja täytyy olla tosi tarkka. Ajan saatossa sitten nopeus on valttia. Huumoriakin tämä työ vaatii”, Petra vinkkaa.

Itsenäinen ja joustava työ

Työ vaatii läsnäoloa, mutta Petra iloitsee joustavasta työajasta ja työaikapankista. Työarkea rytmittävät tiimin viikkopalaveri ja koko yrityksen kuukausittainen aamukahvitilaisuus, jossa saa katsauksen yhtiön kuulumisista. Petra ja tiimikaverit osallistuvat siihen etänä Hyvinkäältä.

”Joskus olemme sairauslomiin liittyen vitsailleet, että pienen siirreltävän laserkoneemme voisi tuoda autotalliin, jolloin työt onnistusivat kotoakin, mutta tätä ei olla vielä toteutettu”, Petra nauraa.

Työkavereita muualta yhtiöstä tulee nähtyä vuosittain yrityksen tapahtumissa. Viime vuodelta Petra hehkuttaa LAPP Groupin jalka- ja lentopalloturnausta Helsingissä.

”Se oli tosi huikea tapahtuma ja upeasti järjestetty. Tapasin kollegoitamme ympäri maailmaa.” Petran tiimissä on kuusi muuta anturivalmistajaa ja esihenkilö. Työ on hyvin itsenäistä, mutta tauoilla ehtii jutella ja vaihtaa kuulumisia työkavereiden kanssa.

”Meidän lisäksemme Hyvinkäällä toimii LAPP Automaation varasto ja myös LAPP Connectolla on täällä toimintoja ja toimisto. Meillä on yhteinen taukotila, jossa näkee muitakin."

Monta syytä viihtyä

Petra on työskennellyt koko uransa LAPP Automaatiolla ja sen edeltäjillä.

”Tykkään työstäni. Tiedän, osaan ja olen nopea siinä, mitä teen. Tämä on yhä yhtä mielenkiintoista päivästä toiseen kuin silloin alussakin”, Petra sanoo.

Petra tuntee myös monta muuta, jotka ovat viihtyneet jo vuosikymmeniä yhtiössä. Pitkäaikaisia tuttuja on ympärillä siis useita. Työn sisällön lisäksi Petralle on tärkeää, että työpaikka on lähellä.

”Pääsen töihin vajaassa 30 minuutissa kävellen tai fillarilla. Meillä on myös todella hyvät etuudet. Jotenkin sitä on kasvanut kiinni tähän yritykseen, enkä pystyisi kuvittelemaan itseäni muualle”, Petra pohtii.

Vapaalla Petra nauttii kaikista eniten tavallisesta puuhastelusta kotona, jossa vuoroviikoin ovat myös Petran kaksi aikuisikää lähestyvää lasta. Kotona leikittämistä odottaa eniten kahdeksanvuotias Raita-kissa.

”Käyn aina silloin tällöin laulamassa karaokea viikonloppuisin. Apulannan Pahempi toistaan tulee aina luikautettua jossain vaiheessa iltaa”, Petra paljastaa.

Asiantuntijamme apunasi
ota yhteyttä!

Tekninen myynti
Tarjouspyynnöt, speksaus, tuotetuki

020 764 6410

Email


Asiakaspalvelu
Avoimet tilaukset, tilausten seuranta

020 764 6420

Email