Miksi kuparin, hopean ja raaka-aineiden kallistuminen nostaa hintoja?

Olette varmasti huomanneet, että kuparin, hopean ja muiden raaka-aineiden hinnat ovat nousussa. Miksi raaka-aineiden kallistuminen nostaa lopputuotteiden hintoja? Tarkastellaan hetki syitä josta tämä johtuu, LAPP Tannehillin alkuperäisartikkelin pohjalta, ja jonka vaikutukset näkyvät myös Eurooppassa. 

Kupari

Kuparin hinta nousi 22 % viime vuonna, ja Goldman Sachsin  analyytikot arvioivat, että vuonna 2021 kupari voi kallistua ennätyslukemiin. Seuraavaa kaavio osoittaa, että kuparin hinta on noussut nopeasti viimeisen vuoden aikana (huhtikuu 2020–maaliskuu 2021). Lisää historiallisia trendejä voi tarkastella tästä linkistä Westmetall Market Data.

">

Kuparin hintakehitys huhtikuu 2020–maaliskuu 2021.

Kysyntä kasvaa jatkuvasti

Hinnannousut johtuvat mm. Kiinan talouden elpymisestä pandemian jälkeen ja toimitushäiriöistä. Kiinan kasvava teollisuustuotanto ja mittavat kestävän energiantuotannon ohjelmat ovat johtaneet siihen, että maasta on tullut maailman suurin kuparin käyttäjä. Kiinan lisäksi Eurooppa ja Yhdysvallat ovat käynnistäneet laajoja, vihreää taloutta tukevia uusiutuvan energian kehitysohjelmia, joiden toteutus kasvattaa kuparin kysyntää voimakkaasti. 

Tuottajamaat eivät pysy kysynnän perässä

Maailman suurimmat kuparintuottajat Chile, Peru, Kiina ja Yhdysvallat ponnistelevat kysyntäpiikin kanssa, jonka koronaviruksen aiheuttamat haasteet ja vihreän talouden vaatimusten lisääntyminen ovat luoneet markkinoille. Nämä haasteet myötävaikuttavat osaltaan kuparin hintakehitykseen. 

On myös spekuloitu, että USD on heikkenemässä muiden globaalien valuuttojen suhteen, jolloin muilla valuutoilla operoivilla on enemmän ostovoimaa hankkia kuparia ja muita hyödykkeitä. Kuparin hintaan vaikuttaa myös se, että maailman suurimmalla kuparinviejällä Chilellä on ollut vaikeuksia vastata kysyntään, koska suuri määrä kaivostyöläisiä on sairastunut koronaan ja yhtiöitä uhkaavat työtaistelut.

Ennusteet näyttävät kysynnän kasvun jatkuvan

Eräs Stifel Financialin analyytikko on todennut, ”Kaikista metalleista kupari on edelleen suurin yhteinen nimittäjä tuotannossa, jakelussa, varastoinnissa ja kulutuksessa. Sähkön tuotannossa, jakelussa, infrastruktuurissa, energian varastoinnissa – kaikissa näissä tarvitaan kuparia."  European Copper Instituten mukaan kuparin kulutus maailmassa kasvaa yli 40 % vuoteen 2035 mennessä. 

Hopea 

Korkean lämpötilan käyttökohteet lisääntyvät

Vaikka suurin osa teollisuusjohtimista ja kaapeleista valmistetaan kuparista, korkean lämpötilan sovelluksissa johtimet päällystetään usein hopealla. Hopean sähkönjohtavuus on parempi kuin kuparin tai alumiinin, mutta se on myös aina ollut kalliimpaa.

Goldman Sachsin analyytikot ennustavat hopean hinnan nousevan (jopa 33 dollariin unssilta), koska globaali paine laajentaa vaihtoehtoisen energian tuotantoa ja siirtyminen 5G-teknologiaan on suuri. 

Tuotantokatkokset vaivaavat tuottajia

Maailman johtavat hopeantuottajat, kuten Meksiko ja Peru, ovat vasta toipumassa pandemian sulkujen aiheuttamista tuotantokatkoksista. Lue lisää hopean hinnan vaikutuksista PTFE-johdintuotteisiin LAPP Tannehillin sivuilta.

Ei-metalliset raaka-aineet ja muut kustannukset

Johtimien ja kaapeleiden ei-metallisten raaka-aineiden, kuten (eristeissä sekä johtimien ja kaapeleiden vaipoissa käytettyjen) hartsien ja polymeeriyhdisteiden hinnat ovat myös nousussa.

Yksi USA:n suurimmista johdin- ja kaapelivalmistajista on ilmoittanut, että eristys- ja eristysmateriaalien kustannukset ovat viime aikoina nousseet yhdisteestä riippuen, 10–25 %. Tästä johtuen yhtiö toteuttaa laajoja hinnankorotuksia keväällä 2021.

Pakkausmateriaalien saatavuusongelma

Monet valmistajat ovat raportoineet myös pakkausmateriaalien hinnan noususta. Erityisesti tämä koskee puuperäisiä materiaaleja, kuten vaneria, puukeloja ja pahvia, joiden hinnat ovat nousseet 5–10 %. Esimerkiksi Pohjois-Amerikassa olleen ennätyksellisen kylmän ja lumisen talven takia, puiden kaataminen ja prosessointi jäi normaalia vähäisemmäksi. Tämä on hankaloittanut vanerikelojen saatavuutta Euroopassa. Saatavuusongelmaa on paikattu muovikeloilla.

PVC, PU ja PA raaka-aineiden heikko saatavuus

Toimitusaika näille materiaaleille on viivästynyt 4-6 viikosta, jopa 12-14 viikkoon. Joissain erikoistapauksissa jopa 24 viikkoon asti. Raaka-aineiden saatavuus on myös rajallista. Joidenkin markkina-analyysien mukaan Euroopan tarpeesta voidaan täyttää ehkä vain 75 % seuraavan 6-8 kuukauden aikana. Tämä haaste ei ikävä kyllä rajoitu vain Eurooppaan, vaan koko globaaleille markkinoille. 

Taustalla on puuttuvan materiaalin saanti USA:n markkinoilta, sekä korkeammat rahtikustannukset Aasiasta. Pohjois-Amerikan kylmän talven takia siellä olevien kemikaalitehtaiden oli pysäytettävä tuotanto hetkellisesti. Tämä edelleen pahentaa muoviraaka-aineiden saatavuutta. Meillä LAPP:lla PVC:n toimitus on turvattu omille tehtaillemme globaalien hankintasopimuksien ansiosta. Mutta alihankkijamme saattavat ajautua ongelmiin.

Kilpailu saatavuudesta kiihtyy

Tällä hetkellä kohtaamme jatkuvasti tilanteita, joissa tehtaat ja toimittajat kilpailevat materiaalin saatavuudesta. Myös rahti-, logistiikka ja kuljetuskustannukset ovat kasvaneet kaikilla markkina-alueilla maailmatalouden elpyessä pandemiasta. Myös Suezin kanavaan jumiin jäänyt rahtikonttialus aiheutti viiveitä tavaraliikenteeseen Aasiasta Eurooppaan kts.  https://yle.fi/uutiset/3-11854861

Lapp Automaatio on tukenasi

Mikään valmistaja, tai maahantuoja ei pysty ennustamaan hyödykkeiden ja muiden kustannustekijöiden muutoksia pitkälle eteenpäin. Teemme jatkuvasti tiivistä yhteistyötä kaikkien valmistajien kanssa, ja voit asiakkaanamme luottaa siihen, että teemme parhaamme hintakehityksen, toimitusketjujen ja raaka-ainepulan vaikutusten lieventämiseksi.

Suosittelemme, että kaikki asiakkaamme ottaisivat kustannuskehityksen ja hinnankorotukset huomioon pitkän aikavälin materiaaliostoissa ja muissa hankinnoissaan. Yhteyshenkilömme voivat auttaa sinua löytämään vaihtoehtoja, joiden avulla voidaan tasapainottaa alan nousevaa hintakehitystä sekä saatavuusongelmia. Katso kaikki yhteystietomme täältä, Lapp Automaatio yhteystiedot.

Kirjoittaja on Lapp Automaation myyntijohtaja Stefan Backman. Verkostoidu Stefanin kanssa LinkedInissä!

BLOG: Vuosi 2024 tuo yhteistyötä ja selkeitä kasvutavoitteita

Lue toimitusjohtajamme Jyri Kontion blogi.

Lue lisää

BLOG: Teknologian keskiössä ovat lähitulevaisuudessa tekoäly ja kestävä kehitys

Lue lisää

BLOG: Siirtyykö teollisuus tulevaisuudessa tasavirtakaapeleihin?

Lue tuoteryhmäpäällikkömme Jukka Vepsäläisen blogi

Lue lisää

Asiantuntijamme apunasi
ota yhteyttä!

Tekninen myynti
Tarjouspyynnöt, speksaus, tuotetuki

020 764 6410

Email


Asiakaspalvelu
Avoimet tilaukset, tilausten seuranta

020 764 6420

Email