Tulosta

Polyamidi suojaletkut

PMA:n valmistamat muoviset suojaletkut ovat vahvoja ja erittäin kestäviä suojaletkuja, jotka täyttävät jopa metallisuojaletkujen vaatimukset. Kysy lisää!

Suojaletku valmistetaan taipuisana tai erittäin taipuisana, jälkimmäinen sopii jatkuvaan taivutteluun, kuten robottikäyttöihin tai energiansiirtoketjuun.

PMA-letkut ovat helppoja asentaa, niillä toteutettu suojaus on aikaa ja rahaa säästävä, letkumateriaali (polyamidi) on halogeeniton ja vähän savua tuottava. Asennuksen kotelointiluokka on joko IP66, IP68 tai IP69K.

Lue PMA-suojaletkujen valintaopas »

"Eiku hainkin toista suojaletkua, niinku" No tästä takaisin koko valikoimaan.

Tuotenostoja

Tässä joitakin PMA-suojaletkutuotteita tarkemmin esiteltyinä. Koko laajuuden näet välilehdellä Valikoima.


BGP-3X48-kiinnike kolmelle suojaletkulle

Raidekalustolle ja raskaan koneenrakennuksen sovelluksiin
Kaksiosainen, musta BGP-3x48 suojaletkukiinnike suunniteltiin erityisesti vaativiin raideliikenteen sovelluksiin ja koneenrakennukseen.

Uuden kiinnikkeen asentaminen on helppoa. Toinen osa voidaan tarvittaessa kiinnittää ensin paikallleen. Sitten toinen osa painetaan kiinni ohjaintappien avulla. Se pysyy paikallaan kiinnitysnokkien avulla, kunnes kiinnitysruuvit saadaan asennettua. Kiinnitysnokat voi tarvittaessa avata helposti yhdellä kädellä asennuksen aikana.

Yhteen uraan uppoava kiinnike antaa hyvän pitkittäisvetolujuuden ja sopii sekä normaalille (T) että vahvalle (G) letkuprofiilille. Letkut pääsevät kiertymään kiinnikkeessä, millä estetään torsiojännitteiden syntyminen liikkuvien järjestelmien letkuissa.

Tärkeimmät hyödyt:

 • aksiaalinen kiinnitys kolmelle NW48-kokoiselle suojaletkulle
 • letkut pääsevät kiertymään kiinnikkeessä, näin estetään torsiojännitteiden syntyminen
 • helppo kokoonpano ohjaintappien ja kiinnitysnokkien avulla
 • sopii hyvin liikkuviin sovelluksiin
 • supistuselementtejä saatavana kaikkiin letkukokoihin NW12...NW48
 • EN 45545-2 HL3- ja NFPA 130 -paloturvasertifikaatit
 • erinomainen iskunkesto
 • erinomaiset kemikaalinkesto-ominaisuudet
 • erinomainen UV-valon- ja säänkesto.

Lisätietoja:


Metallikierreliittimet NPT-kierteellä

PMAFIX NPT -metallikierreliittimiä on nyt saatavana sekä IP68 kiinteäkierteisinä että IP68 pyöriväkierteisinä malleina lähinnä Pohjois-Amerikan vientikohteisiin. Ne sopivat vaativiin sovelluksiin rautatiekalustosssa ja koneenrakennuksessa.

PMAFIX IP68 kiinteäkierteiset liittimet ovat pienikokoisin, luja vaihtoehto. Suorat kiinteäkierteiset liittimet saa nyt ulkokierteellä, joka on niklattua messinkiä.

PMAFIX IP68 pyöriväkierteiset liittimet helpottavat asennusta ja sijoittamista, liitäntäkierre pääsee pyörimään suhteessa liitinrunkoon. Suorat ja 90° kulmaliittimet pyörivällä kierteellä saa nyt musta-anodisoidulla alumiinikierteellä. Joustavuuden takaamiseksi pyöriväkierteisiä malleja on saatavana myös sisäkierteillä.

Lisätietoja:


GP-kiinnikkeet uudistuivat

Kaksiosaiset, pinottavat GP-kiinnikkeet uudistettiin monikäyttöisemmiksi ja asentajaystävällisiksi.

Kaikille letkuille
GP-kiinnike sopii nyt sekä normaalin (T) että vahvan (G) letkuprofiilin kiinnittämiseen. Kiinnikkeen sisäpinnassa on vain yksi pidäkekaulus, joka sallii letkun kiertymisen suojaten näin letkua torsiovaurioilta.

Laajempi kokovalikoima
Nyt saatavana on uudistuneet kiinnikkeet letkukokoihin NW17...NW48. Lisäksi letkukoon NW12 kiinnittämiseen on ratkaisu: kiinnike GP-17 + supistusholkki. Letkukokoon NW56 sopii vanha G-letkuprofiilin kiinnike.

Kovaan käyttöön suunniteltu
Kiinnikkeet on kehitetty raskaan koneenrakennuksen, ajoneuvojen ja raideliikenteen tarpeisiin. Ne soveltuvat erinomaisesti käytettäviksi esimerkiksi tuuliturbiinien ja muiden erikoiskoneiden yhteydessä. Ahtaisiin asennuskohteisiin kiinnikkeistä voi pinota suurempia lohkoja. Asennusta helpottavat ohjaustapit, joilla kiinnikepuolikkaat pysyvät kiinni toisissaan, kunnes ruostumattomat lukitusruuvit kiristetään.

Tarkat tuotetiedot valmistajan sivulla: GP System Support, stackable »


UL+CSA-Recognized: vaatimukset muuttuivat USAssa 2014

19.3.2014 alkaen USAn UL-recognition-hyväksyntä ei-metallisille kaapelisuojatuotteille vaatii pakollisen yhdenmukaisuuden standardin UL1696_CSA C22.2 No.227.3.05 kanssa.

Standardin vaatimukset ja vaikutus valikoimaan:
Standardi asettaa vaatimukset NMPT-C-tuotteiden (Non-Metallic Protection Tubing – Corrugated) UL-recognition-hyväksynnälle. Kanadassa tämä standardi on ollut voimassa jo vuodesta 2006.

Standardi vaatii korkeaa laatutasoa joustavilta kaapelisuojatuotteilta mukaanlukien koestusmenetelmät: puristuslujuus, iskunkesto matalissa lämpötiloissa, letkun venytyksen kesto, kiinnikkeen ja letkun välinen vetolujuus (irtivetolujuus), syttyvyys, joustavuus, kiihdytetty kuumuuden aiheuttama ikääntyminen. Standarissa on joitakin valinnaisia testejä lisäluokituksia varten, mm. ulkokäyttöluokitukseen “Outdoor Use”, märkäkäyttöluokitukseen “Wet location”, suoraan maa-asennukseen "Direct Burial" tai vaakasuoran palonkestotestin vaativa kaapelihyllyluokitus "Cable Tray".

Vanhat UL-recognized-hyväksynnät eivät enää ole voimassa.

Uuden kaksoisstandardin mukaan tyyppihyväksyttyjä PMA-tyyppejä ovat:

 • suojaletkut koko NW12 ja suuremmat: PCS, PCL, PIS, CYL, XSOL, VCS ja LLPA
 • kiinnikesarjat: PMAFIX IP66, PMAFIX IP68, PMAFIX IP68GT, PMAFIX Pro ja PMAGRIP.

Tehtaan tiedote asiasta sivulla: News »


Halkaistavat suojaletkut ja liittimet

PMA on kehittänyt halkaistavien suojaletkujen ja liittimien tuoteperhettään erittäin käyttökelpoiseksi ratkaisuksi huoltokohteisiin. Nyt avattavat letkut ovat NW-mitoitettuja ja sopivat kaikkiin PMA-liittimiin, kuten muutkin PMA-letkut!

Valikoima
Uusi, NW-mitoitettu avattavien suojaletkujen valikoima tarvikkeineen on kaikki koottu valmistajan uudelle www-sivulle: Products > PMA DIVISIBLE System »

Letkut ja liittimet
Aiemmat avattavat letkutyypit vaativat omat liitintyyppinsä. Nyt uusien PACO-F- ja PPCO-F-letkujen kanssa voi käyttää metrisellä kierteellä varustettuja, avattavia LNO-liittimiä tai kaikkia muitakin PMA-letkuliittimiä valitsemalla ne letkun NW-nimellismitan mukaan.

Edut
NW-mitoituksen ansiosta avattavia letkuja voi käyttää korvaamaan esimerkiksi vaurioitunut letku jopa ilman liittimien vaihtoa. Toisaalta liittimet ja vastamutteritkin ovat avattavia ja asentajaystävällisesti yksiosaisia, joten kaapelia tai johtimia ei tarvitse irroittaa liitännöistään liittimiäkään vaihdettaessa.


3D/CAD-tietokantaan suoraan PMA-tuotesivuilta

PMA teki sen vieläkin helpommaksi! Nyt suojaletkujen ja liittimien CAD-tiedostoihin pääsee myös suoraan jokaisen tuotetyypin tuotesivun CAD Files -linkillä.

Linkki vie tuttuun CADENAS PARTserver-palveluun. CAD Files -linkki on Technical Data Sheet ja General technical information -inkkien vieressä.


PMA-letkut suojaamaan johdotuksia jyrsijöiltä

Sähkökaapelointi joudutaan toisinaan tekemään kohteisiin, joissa se sijaintinsa vuoksi altistuu jyrsijöiden ja muiden eläinten tekemille tuhotöille.

Aurinkosähköjärjestelmien yleistyessä törmätään ongelmaan, joka ei ehkä ensimmäiseksi tule mieleen asennusta suunnitellessa; jyrsijöiden aiheuttamat vauriot kaapeleille. Johdotukset katoilla tai välikatoissa tai esimerkiksi radanvarsirakenteissa ovat kohteita, joissa virran lämmittämät kaapelit houkuttelevat jyrsijöitä.

Vaikka vastustaja taistelussa on pieni, ovat taloudelliset menetykset joskus suuria. Kuluja aiheuttavat rakenteiden muutokset, kaapelityyppien valinnat, kaapelointien uusimiset ja jakelukatkosten aiheuttamat vahingot.

Suojaaminen vahvalla PMA-letkulla, esimerkiksi UV-valoa hyvin kestävällä PUS-suojaletkulla, on taloudellinen vaihtoehto. Se korvaa usein huomattavastikin kalliimpia ja joskus käytännössä mahdottomia ratkaisuja samaan asiaan, kuten:

 • rakenteiden ja johtoteiden suunnittelu täysin uudelleen
 • tiheällä teräsverkolla suojaaminen
 • teräsputkeen asennus
 • teräspalmikoidun tai armeeratun kaapelin käyttäminen
 • tuholaisvakuutuksen ottaminen (mikäli sellainen on saatavissa ja kattaa ko. vahingot).

Esimerkin sveitsiläisestä aurinkosähköjohdotuksen näätävaurioista ja paikallisista kustannusvaikutuksista voi lukea PMA:n uutissivulta:

News > Martens knock out solar power system (pdf)

Valikoima

Laajasta valikoimasta oikean suojaletkun valinta on helppoa:

Käyttökohteittain tyyppejä on esitelty alla.


PMA:n JFBD-suojaletku elintarviketeollisuuteen
 • Kaapelin suojausjärjestelmien dynaamiseen tai staattiseen käsittelyyn elintarvike- ja juomateollisuudessa
 • Yleisiin sovelluksiin, joissa on suuret puhdistusvaatimukset
 • IP69 luokitus 

PMAFLEX vakioletkut
 • PCL yleiskäyttö, UL/CSA, PA6
 • PIS ja PIH robottikäyttö, ulkokäyttö, PA12.

PMAFLEX Pro letkut vaativiin sovelluksiin
 • PMAFLEX Pro -letkutyyppejä ovat mm.: PLU, POH, PHT.
 • PMAFLEX Pro -letkujen yhteydessä voidaan käyttää kaikkia PMA-liittimiä, esim. PMAFIX / PMAFIX Pro.

PMAFLEX Multi-Layer X -monikerrosletkut

Eri materiaaleja kerroksittain yhdistelemällä on mahdollista optimoida suojaletkun ominaisuuksia ainutlaatuisella tarkkuudella eri sovellusten tarpeisiin. Ulkopinta vaatii yleensä eri ominaisuudet kuin letkun sisäpinta. Katso tarkemmin välilehti PMAFLEX Multi-Layer X tällä sivulla.


PMA vahvarakenteiset letkut
 • CYFH vahvarakenteinen, PA6
 • PCS vahvarakenteinen, PA12
 • VAM vahvarakenteinen, PA6
 • VCS vahvarakenteinen, PA6
 • VOH erittäin vahvarakenteinen, UL, PA6.

PMA aurinkosähköjärjestelmiin, solar-letkut
 • PUS - PA12, vahva, pitkäikäinen, vaativien olosuhteiden erittäin taipuisa suojaletku, kestää jatkuvaa, intensiivistä auringonvaloa, lämpötila-alue -50...+110°C, kestää polttoaineita, mineraaliöljyjä, rasvoja, emäksiä ja heikkoja happoja, halogeeniton, kadmiumiton, itsesammuva, UL-listed (UL1660 / CSA C22.2 No. 227.2.1-04).
 • XSOL - PA6+PA12, keskivahva, erittäin pitkäikäinen, vaativien olosuhteiden erittäin taipuisa kolmikerrostekniikan suojaletku, erityisesti kehitetty ulkosovelluksiin pitkäaikaiseen UV-säteilyaltistukseen ja säänvaihteluun, lämpötila-alue -50...+110°C, halogeeniton, kadmiumiton, itsesammuva.

PMA robotteihin ja automaatioon

Automaation monipuolisiin liikeratoihin soveltuvia tuotteita ovat suojaletkujen lisäksi erikoistarvikkeet, kuten kuulanivelet ja kiinnikkeet, joilla saavutetaan pitkä elinikä myös nopeissa järjestelmissä ja kiertoliikkeissä.

Robotiikan tuotteet omassa esitteessään valmistajan sivulla:
Downloads > Catalogues > Automation Products »


PMA talonrakennukseen
 • VAM vahvarakenteinen, PA6
 • VAML keskivahva, PA6.

PMA kytkentäkaappiin
 • PEL kevyt, musta, PE
 • PACO-F ja PPCO-F halkaistavat letkut
 • LNO liittimet ja LN vastamutterit P_CO-F-letkuille
 • G.PX itsesulkeutuva avopalmikko, polyesteri
 • PMAJACK suojapunokset.

PMA kiskokalustolle
 • VAM vahvarakenteinen, PA6
 • VAML keskivahva, PA6
 • PCS vahvarakenteinen robottiletku, ulkokäyttö, UL/CSA, PA12
 • PLU keskivahva, BS 6853 Category 1a, polyolefiini
 • POH keskivahva, BS 6853 Category 1a, polyolefiini
 • VCS vahvarakenteinen, UL/CSA, PA6.

PMA laivanrakennukseen

PMA Economy letkut + liittimet

 • CYL keskivahva, UL, PA6/6.6
 • Economy Line -liittimet.

PMA Smart Line koneenrakennukseen ja urakointiin
 • LLPA iskunkestävä, taipuisa, yleiskäyttöön, kevyt, UL-recognized, PA6
 • LLPF iskunkestävä, taipuisa, PA6
 • LLPO taipuisa, kemikaalinkestävä, kevyt, PO
 • LAD, LND, LWD liittimet, suora/45°/90°.

PMA erikoisletkut (elintarvike, -100...+200°C...)
 • ESD keskivahva, antistaattinen, robottiletku, jatkuvan UV-valon kesto, ulkokäyttö, PA12
 • ESDP keskivahva, antistaattinen, robottiletku, sisäkäyttö puhdastiloissa, polypropyleeni
 • PUE kevyt robottiletku, PUR
 • PVD keskivahva, kemikaalinkestävä, jatkuvan UV-valon kesto, ulkokäyttö, PVDF

PMA halkaistut letkut + liittimet
 • DIVISIBLE System NW-mitoitetut halkaistavat letkut PACO-F ja PPCO-F
 • liittimet LNO ja vastamutterit LN edellisille
 • G.PX itsesulkeutuva avopalmikko, polyesteri
 • TN halkaistut liittimet, PA6
 • GTN halkaistut vastamutterit, PA6
 • FH kiinnikkeet
 • EWZ asennustyökalu "vetokelkka" halkaistuille letkuille.

PMA UL/CSA-letkut


PMAFIX liittimet

PMAFIX -liittimillä saavutetaan kotelointiluokka IP66, IP68 tai IP69K. Liittimet on valmistettu korkealaatuisesta erikoispolyamidista, joka on itsestään sammuvaa, fosforitonta, kadmiumitonta ja halogeenitonta. Materiaali on erittäin iskunkestävä.

 • suorat, 45 asteen tai 90 asteen kulmaliittimet
 • M- tai Pk-kierteet
 • muoviset tai metalliset kierteet.

PMAFIX Pro liittimet

PMAFIX Pro koostuu kahdesta osasta: ulommasta runko-osasta ja sisemmästä tiivisteosasta, joka säilyttää kotelointiluokan IP69K (maks. 100 bar) jopa pitkäaikaisessa, jatkuvassa liikkeessä! Sopii kaikkiin PMAFLEX-suojaletkuihin. Katso tarkemmin välilehti PMAFIX Pro.


PMA erikoisliittimet
 • suorat, 45 asteen ja 90 asteen kulmaliittimet
 • NPT- ja GAS-ulkokierteet
 • UNEF-, Pk- ja M-sisäkierteet
 • kiertyvät liittimet
 • jatkoholkit
 • laipalliset liittimet
 • halkaistavat liittimet
 • Y-, T- ja V-haaroittimet.

PMA tarvikkeet
 • kiinnikkeet
 • tiivisteet
 • pääteholkit
 • vaihtomuhvit
 • letkuleikkurit.

PMA EMC-tuotteet
 • F.CK EMCFIX kuparilankapalmikko, pyöreä, tinattu Cu
 • F.CU EMCFIX kuparilankapalmikko, litteä, tinattu Cu
 • VEM EMCFIX häiriösuojattu liitin, PA+Al
 • VEM-133 EMCFIX häiriösuojattu pyörivä letkuliitin, PA+A
 • HFA EMCFIX keskeytymätön häiriösuojaus läpiviennissä, Al
 • HFAK EMCFIX häiriösuojattu liitin, Al

PMAJACK suojapunokset/kaapelisukat/palmikot

Kysy lisää myynnistämme!

PMAFLEX
Multi-Layer X

Kehittynyt monipursotustekniikka mahdollistaa erilaisten materiaalien parhaiden ominaisuuksien käytön letkun eri osissa. Yhdistettävien kerrosten materiaalit voidaan valita sovellusvaatimusten mukaan kestämään hyvin UV-säteitä ja ilmastollista syöpymistä, antamaan erinomaisen paloturvallisuussuorituskyvyn, puristuslujuuden, iskunkeston ja kylmäominaisuudet. Oikeilla valinnoilla voidaan päästä materiaali- ja kustannussäästöihin, ja kuitenkin saavuttaa erittäin pitkä elinikä.

 • Kerrosrakenteen myötä voidaan yhteen letkuun yhdistellä myös materiaaleja, joista ei voi tehdä seosta.
 • Yhdistelemällä materiaaleja, joissa on erinomainen UV-, sään- ja ikääntymisenkesto, saadaan ideaalinen letku liikuteltaviin ulkosovelluksiin.
 • Yhdistelemällä materiaaleja, joissa on erinomainen sään-, puristuksen- ja iskunkesto, saadaan erittäin luja letku kiinteisiin ulkosovelluksiin.
 • Erittäin hyviä kokemuksia on saatu mm. yhdistelmistä PA12/HDPE, PA6/HDPE ja PA12/PA6.
 • Yleensä sisä- ja ulkokerrosten väliin pursotetaan sovituskerros optimaalisen pysyvyyden ja taipuisuuden saavuttamiseksi.

PMAFLEX Multi-Layer X-sarjan monikerrosletkujen mahdolliset koot ovat NW 17… 48. Sisäkerroksen väriä voidaan käyttää erottamaan letkuja toisistaan, vakiovärit ovat - ulkokerros/sisäkerros:

 • musta/vihreä: XPCS, XVCS, XSOL
 • musta/sininen: XPCL
 • musta/keltainen: XESX
 • musta/punainen: XR90
 • musta/oranssi: XPCSF
 • muut värit mahdollisia, kysy minimivalmistusmääriä.

Monikerrosletkujen tuotenimi oli aiemmin PMAFLEX Pro. Nykyisin tämän tuotesarjan letkut ovat erittäin vaativien sovellusten yksikerrosratkaisuja. Nykyisin PMAFLEX Pro -letkutyyppejä ovat: PLU, POH, PSX, PHT.


PMAFLEX Multi-Layer- ja PMAFLEX Pro -letkujen yhteydessä voidaan käyttää kaikkia PMA-liittimiä, esim. PMAFIX / PMAFIX Pro.

PMAFIX Pro

PMAFIX-liittimistä kehitetty uuden sukupolven liitinsarja, jossa on huomioitu valmistajan vuosien kokemus vaikeimpien sovellusten parissa. PMAFIX Pro koostuu kahdesta osasta: ulommasta runko-osasta ja sisemmästä tiivisteosasta. Sekä tiivisteenä että lukitusmekanismina toimii tiivisteosa, joka säilyttää kotelointiluokan IP69K (maks. 100 bar) jopa pitkäaikaisessa, jatkuvassa liikkeessä! Sopii kaikkiin PMAFLEX-suojaletkuihin.


PMAFIX Pro ominaisuuksia:

 • muovisella tai metallisella M-kierteellä
 • suorat, 45° ja 90° versiot
 • kierresovittimet UNEF-sisäkierteellä
 • IP69K (maks. 100 bar, staattinen ja dynaaminen)
 • helppo “push-in” asennus
 • suuri asennus- ja käyttöturvallisuus
 • sopii kaikkiin PMAFLEX-letkuihin
 • suositellaan erityisesti PMAFLEX Heavy Duty -letkuihin
 • vakiovärit: musta ja harmaa.


Conduit guide
Valintaopas

Nopein tapa suojaletkutyypin valintaan on suomenkielinen Valintaopas tai englannikielinen Conduit guide -hakukone.

Molemmat löydät sivultamme: PMA - Suojaletkujen valintaopas »

 Tuote Kuvaus
PMAFLEX  This line – best selling and very popular – offers more than 30 different conduit types for a variety of cable protection applications. 
 PMAFLEX Pro  Brand new conduits for previously unattained performance levels.
 PMAFLEX Plus (UL)
 PMAFLEX Multilayer This range offers multilayer conduits for demanding technical applications and special requirements. The new PMAFLEX multilayer conduits (X-Series) are based upon advanced Multi-Layer-Extrusion technology allowing the manufacture of three layer corrugated conduits combining the best characteristics of different materials on inner and outer layers.
PMA Divisible Divisible conduits for repairs, retrofit and pre-loomed applications.
PMA Smart Line Conduits with an excellent price/performance ratio for various applications.
PMA Ex The first polyamide multilayer conduit for explosion endangered zones 1/2 (gas) and 21/22 (dust) according to Atex 95.
PMAFLEX over-extruded Overextruded multilayer conduit offers assured protection wherever there are stricter requirements for cleanability or protection.

Tiedostot

Katso PMA-esitteet täältä 

 • PMA Suojaletkujen valintaopas

 Linkki valmistajan sivuille: PMAJACK G.PX avoin palmikkoletku

Sähkönumeroidut PMA-tuotteet: sähkönumerot.fi...PMA AG »


Yhteystiedot