Stuttgartilainen LAPP pitää IEC 63171-6 -standardin mukaista liitäntärajapintaa parhaana

LAPP liittyy SPE Industrial Partner Network verkostoon

Single-pair Ethernet (SPE) on tulevaisuuden teknologia. Se mahdollistaa jatkuvan ja tosiaikaisen tiedonsiirron kenttätasolle asti. Kaksi vuotta sitten LAPP toi markkinoille ensimmäiset SPE-kaapelit. Neljän johdinparin sijaan single-pair Ethernet -kaapeleissa on vain yksi johdinpari.  Liitinstandardeissa on kuitenkin vielä epäyhtenäisyyttä. Standardisointiprosessissa on tällä hetkellä käsittelyssä useita esityksiä, jotka kilpailevat käyttäjien suosiosta. LAPP on päättänyt liittyä SPE Industrial Partner Network -verkostoon.

”Yhtenäisiä tiedonsiirtostandardeja tarvitaan nyt kipeästi, jotta uusi IIOT-teknologia voidaan ottaa käyttöön tehtaissa mahdollisimman pian. Meidän mielestämme SPE Industrial Partner Network -verkoston ratkaisussa on suurin potentiaali”, painottaa Lapp Holding AG -yhtiön Innovaatio- ja teknologianeuvoston jäsen Georg Stawowy.

Koska LAPP on integroitujen kaapeli- ja liitäntäteknologioiden globaali markkinajohtaja, verkostoon liittymällä yhtiö kykenee vaikuttamaan SPE-teknologian valtavirtaistumiseen merkittävästi. SPE-teknologiasta voi pian tulla merkittävä lisä jo yleistyneeseen teolliseen Ethernetiin.
Syynä on, että nykyiset Cat5- että Cat7-kaapelit ovat liian suurikokoisia liitettäväksi yksittäisiin antureihin tehtaiden kenttätasolla. SPE-kaapelit ovat toimivampi ratkaisu. Neljän johdinparin sijaan niissä on vain yksi johdinpari. Näin saavutetaan jopa 75 prosentin ajansäästö johdinten liitoksissa, ja kaksijohtiminen kaapeli on luonnollisesti edullisempi kuin kahdeksanjohtiminen. Kaapelit ovat myös ohuita, joten ne mahtuvat mainiosti myös ahtaisiin paikkoihin.
Kaksi vuotta sitten LAPP toi markkinoille ensimmäiset SPE-kaapelit teollisuuskäyttöön. Tällä hetkellä tuotevalikoimassa on myös kaapeleita taipuisuutta edellyttäviin käyttökohteisiin, kuten kaapeliketjuihin. Poikkipintavalikoimana on AWG 26 – AWG 18, tai 0,14 – 1 mm2

LAPP-yhtiölle kyse ei ole vain kaapeleista. Tämä stuttgartilainen perheyritys haluaa tarjota asiakkailleen kokonaisvaltaisen teollisen SPE verkkoratkaisun. Ohut kaapeli edellyttää kuitenkin erittäin pieniä liittimiä. Toisaalta liitinstandardia ei edelleenkään ole saatu aikaan. Se jarruttaa kehitystä.
Ralf Moebus, LAPP-yhtiön tuotehallinta-automaatiojohtaja toteaa: ”Koska komponenttien yhteensopimattomuus haittaa jalansijan saamista markkinoilla, meidän kannaltamme on tärkeää saada kehitettyä standardi, joka tukee tuotteiden yleistymistä.” Siksi LAPP-yhtiö on SPE Industrial Partner Network -verkoston jäsen.

Verkoston jäsenyritysten päätavoitteena on edistää SPE-teknologiaan liittyviä tiedonsiirtostandardeja, jotka ovat IEEE 802.3 ja IEC SC46C. Verkosto keskittyy erityisesti IEC 63171-6 -standardin mukaiseen yhtenäiseen laiteliitäntärajapintaan nimeltä T1 Industrial sekä IEC 61156 -standardin mukaisiin SPE-kaapeleihin.

Mutta miksi?
Teollisuudessa Ethernet-verkkojen standardoijina toimivat tiettyjen järjestelmien käyttäjäorganisaatiot. PROFINETin PI – Profibus International ja ETHERNET/IP:n ODVA – Open DeviceNet Vendors Association ovat jo perustaneet työryhmiä, jotka laativat käyttötapauksia ja järjestelmämäärityksiä teollisuuden SPE:tä varten. Tämä on tärkeä edistysaskel standardoinnin edistämisessä, koska näin teollisuuden vaatimukset tulevat kuulluksi ja teknologian leviämisen esteet poistuvat.

SPE:n etuna on, että sen avulla voidaan toteuttaa yhdenmukainen Ethernet-asennus kaikilla automaatiopyramidin tasoilla, anturi-/toimilaitetasolta pilveen asti. Aiemmin varsinkin anturi-/toimilaitetason laitteita ei ole yleensä integroitu verkkoon suoraan, vaan signaalinmuuntimien tai yhdyskäytävien avulla, mikä on monimutkaista. Tavallinen Ethernet ei ole ollut taloudellinen valinta anturien ja toimilaitteiden suoraan integraatioon. Tässä SPE voi auttaa. Koska SPE-kaapelissa on vähemmän johtimia ja se on ohuempi, liitäntävaihtoehdoista tulee edullisempia. SPE:stä on myös etua keskuskaapeissa (jotka ovat usein hyvin ahtaita), koska SPE-komponentit vievät vähemmän tilaa ja ovat siten kustannustehokkaampia. SPE mahdollistaa myös suuremmat etäisyydet. Kuparilankaisen Ethernetin kaapelipituus on tällä hetkellä rajoitettu 100 metrin etäisyyteen. SPE-kaapelin enimmäispituus on jopa 1 200 metriä. Siksi SPE-teknologia on tärkeä osa älykkäitä tehtaita ja Industry 4.0:aa.

Katso Ethernet-tuotteemme täältä!

Tietoja LAPP-yhtiöstä:

Saksan Stuttgartissa päämajaansa pitävä LAPP on johtava integroitujen ratkaisujen ja brändituotteiden tarjoaja kaapeli- ja liitosteknologian alalla. Yrityksen tuotevalikoima koostuu tulevaisuuden älykkäiden tehtaiden tarvitsemista perus- ja erittäin taipuisista kaapeleista, teollisuusliittimistä, kaapeleiden läpivientijärjestelmistä, mukautetuista järjestelmäratkaisuista, automaatiotekniikasta, robotiikkaratkaisuista ja näiden lisävarusteista. LAPP-yhtiön päämarkkina-alueet ovat teollisuuden koneet ja tehdassuunnittelu. Muita tärkeitä markkina-alueita ovat elintarviketeollisuus sekä energia- ja ajoneuvoteollisuus.

LAPP on ollut perheyritys perustamisestaan lähtien, vuodesta 1959. Vuonna 2018/19 yhtiön konsolidoidut tulot olivat 1 222 miljoonaa euroa. LAPP-yhtiössä on tällä hetkellä 4 650 työntekijää ympäri maailmaa 18 tuotantopaikassa ja 44 myyntiyhtiössä. Yhtiö tekee yhteistyötä myös noin 100 ulkomaisen edustajan kanssa.

LAPP hyödyntää uutta biohajoavaa muovia teollisuuden Ethernet-kaapelien vaippamateriaalissa

Lue lisää

Single Pair Ethernet (SPE) – Tulevaisuuden kommunikointiin

Lue lisää

AC/DC - enemmän kuin rockbändi

Lue lisää

Asiantuntijamme apunasi
ota yhteyttä!

Tekninen myynti
Tarjouspyynnöt, speksaus, tuotetuki

020 764 6410

Email


Asiakaspalvelu
Avoimet tilaukset, tilausten seuranta

020 764 6420

Email