Lämmönkestävät kaapelit ja äärilämpötiloihin tarkoitetut johtimet

Mikä on lämmönkestävä kaapeli? 

Sanonnan mukaan ei ole huonoa säätä, on vain huonoa pukeutumista. Jos sataa kaatamalla, laitat päälle vedenpitävällä kalvolla varustetun takin, ja kylmällä säällä lämpimällä vuorilla varustetun talvitakin. Myös kaapeleita varten on erilaisia ”vaatteita”: ulkovaipassa – kaapelin uloimmassa suojaavassa kerroksessa – voidaan käyttää erilaisia aineita käyttötarkoituksen mukaan.

Aineiden yhdistelmä määrää ominaisuudet, ja oikean yhdistelmän löytämiseen tarvitaan paljon tietotaitoa. Seuraavassa on esitetty esimerkkejä siitä, miten materiaalialan tutkijat voivat suunnitella kaapelien ominaisuuksia:

Yleisin materiaali kaapelien vaipoissa on PVC (polyvinyylikloridi). Se on edullista ja sitä on helppo leikata veitsellä, joten ulkovaipan irrottaminen – kuorinta – liittimen kiinnittämistä varten on helppoa. PVC myös kestää yli 100 °C:n lämpötiloja.

Huomattavasti tätä korkeammassa lämpötilassa PVC-kaapelit eivät enää kestä, vaan niissä on käytettävä muita vaippamateriaaleja. Lämpötila-alueen mukaan voidaan käyttää esimerkiksi polyolefiini-kopolymeeriä, perfluorieteenipropeeniä, polytetrafluorieteeniä tai vaikka silikonia, jota käytetään myös kakkuvuoissa ja vauvojen tuteissa. Näillä materiaaleilla päästään 260 celsiusasteen lämpötiloihin.

Tätä korkeammissa lämpötiloissa kaapelin rakennetta on muutettava perusteellisesti Silloin johdinlangat ja koko kaapeli on päällystettävä mica-teipillä ja lasikuitupunoksella. Niiden avulla kaapeli kestää jopa 650 °C:n jatkuvaa lämpötilaa. Jotkin kaapelit kestävät lyhytaikaisesti jopa yli 1 500 °C:n lämpötiloja.

Missä lämmönkestäviä kaapeleita käytetään?

”Normaaleissa” lämpötiloissa voi hyvin käyttää tavallisia kaapeleita. PVC-ulkovaipalla varustetut kaapelit kestävät helposti kuuman kesäpäivän lämmön esimerkiksi aurinkopaneelijärjestelmässä. Sellaisessa käytössä tarvitaan muita ominaisuuksia, kuten UV-säteilyn kestoa. Lämmönkestäviä kaapeleita käytetään kaikkialla, missä teknisten laitteistojen takia lämpötilat ovat pitkiä aikoja yli 100 °C. Tällaisia kohteita ovat esimerkiksi autojen moottoritilat, joissa anturien kaapelit kulkevat kuumien moottorinosien vierestä.
Kotioloissa kuumia kohteita ovat liedet, halogeenivalot tai sauna. Teollisuudessa lämpötilat ovat eri luokkaa, esimerkiksi uuneissa tai suurleipomoissa. Hiili- tai kaasuvoimaloissa ja terästeollisuuden masuuneissa lämpötila voi olla yli 1 000 °C.

Tiesitkö muuten, että erityisen hyvin lämpöä kestävien kaapelien lämpötila-alue on yleensä tavallista laajempi myös matalissa lämpötiloissa. Siksi ne sopivat asennuksiin arktisella alueella tai vuoristossa ja ovat suosittuja myös talviurheilutapahtumissa. Tällaiset komponentit kestävät jopa alle -40 °C:n lämpötiloja.

Millaisia lämmönkestäviä kaapeleita LAPP tarjoaa?

LAPPin klassikkotuote on ÖLFLEX® HEAT 180 SiHF, mekaniikkasuunnittelun tarpeisiin tehty silikoninen liitäntä- ja ohjauskaapeli. Laajan lämpötila-alueensa  -60...+180 °C ansiosta se sopii useimpiin käyttötarkoituksiin, myös kohteisiin, joissa se joutuu kosketuksiin öljyn, alkoholien ja monien kemikaalien kanssa.

ÖLFLEX® HEAT 125 MC/C MC kestää ”vain” +125 °C:n lämpötilan. Muovi on kuitenkin halogeenitonta, joten kaapeli sopii hyvin kohteisiin, joissa on paljon ihmisiä, esimerkiksi teollisuuteen tai julkisiin rakennuksiin. Kaapelin ulkovaippa on säteilyttämällä ristiinsilloitettua muovia palamiskäyttäytymisen parantamiseksi.

ÖLFLEX® HEAT 650 SC kestää +650 °C:n lämpötilan jatkuvassa käytössä. Sen uskomattomat ominaisuudet ovat nikkelijohtimen ja lasikuitueristeen ansiota. Johdin sopii erityisesti voimalaitoksiin, masuuneihin ja moottoreihin, mutta myös lämmitys- ja ruoanlaittolaitteistoihin.

ÖLFLEX® HEAT 1565 SC kestää hetkellisesti jopa +1565 °C kuumuuden, jatkuva ympäristölämpötila saa olla alueella -190...+400 °C. Tällaisia olosuhteita esiintyy teollisuuden uuneissa ja esimerkiksi lasiteollisuudessa.

Lämmönkestävien LAPP-kaapelien valikoima ei rajoitu teollisuuskäyttöön tarkoitettuihin ÖLFLEX®-ohjauskaapeleihin. Jotkin niistä ovat jopa palonkestäviä, kuten ETHERLINE® FIRE. Sillä on erittäin suuri tiedonsiirtonopeus, jopa 10 Gbit/s, ja hyvä signaalin laatu jopa 100 metrin kaapelipituuksilla. Polyolefiinipohjainen johdinsydämen eriste ja palonkestävällä teipillä päällystetyt sydämet kestävät liekkejä vähintään 120 minuuttia – riittävän pitkään, jotta palokunta ehtii saada palon hallintaan.

Lisäksi LAPP tarjoaa laajan valikoiman lämmönkestäviä liittimiä ja tarvikkeita, kuten EPIC®-liittimet tai SKINTOP®-holkkitiivisteet.

Ota meihin yhteyttä, me löydämme parhaan ratkaisun tarpeisiisi! 


Asiantuntijamme apunasi
ota yhteyttä!

Tekninen myynti
Tarjouspyynnöt, speksaus, tuotetuki

020 764 6410

Email


Asiakaspalvelu
Avoimet tilaukset, tilausten seuranta

020 764 6420

Email