Kaapelin vedonpoisto on välttämätön suoja kaikille kaapeleille


Mitä kaapelin vedonpoisto tarkoittaa?

Vedonpoisto on tärkeää kaapeleille ja suojaletkuille, joista vedetään. Se on selvää. Ja kaikkihan tietävät, ettei niin saa tehdä. Kaapeleista ei ole tarkoitus ottaa tukea. Se ei kuitenkaan ole ainoa tilanne, jossa kaapeleihin voi kohdistua mekaanista rasitusta ja ne on syytä suojata vedonpoistolla. Monia kaapeleita taivutetaan tai jopa liikutetaan edestakaisin jatkuvasti. Silloin kaapelin ulkoreuna venyy ja tulee vedetyksi ulos liitinkotelon aukosta, liittimestä tai läpiviennistä. Sisäreunalla kaapeli painuu kasaan ja työntyy sisäänpäin. Jos taivutussäde on tarpeeksi pieni, kaapeli voi jopa taittua. Jos kaapelin päässä on liitin, ajan kuluessa johtimet kulkeutuvat irti kontakteista.

Mikä on holkkitiiviste? 

Holkkitiiviste on vedon estävä välikappale kaapelin ja asennuskohteen väliin. Se estää ylimääräisen vedon, joka kohdistuu kaapeliin ja johtimiin.

Kuinka holkkitiiviste toimii?

Holkkitiiviste kiinnittää kaapelin läpivientiin tai liittimeen ja varmistaa, etteivät ulkoiset veto- ja taivutusvoimat välity sisäpuolelle vaan siirtyvät rakenteeseen, johon läpivienti on asennettu. Ideaalitilanteessa liittimen sisällä oleviin kontakteihin ei siis välity lainkaan voimia. Vaikka kaapeli ulkopuolella liikkuisi miten, sisäpuolella se on levossa ja paikallaan. Se suojaa kontakteja ja herkkää elektroniikkaa. Mutta vedonpoisto alkaa jo ennen sitä. Jatkuvasti taivutettavissa kaapeleissa on suositeltavaa käyttää taivutukselta suojaavaa spiraalisuojusta. Se estää liian pienen taivutussäteen ja siten estää kaapelisydämiä katkeamasta ja häiriösuojapunosta leviämästä.

Millaisia vedonpoistoratkaisuja LAPP tarjoaa?

LAPP tarjoaa erilaisia ratkaisuja vedonpoistoon. Yksinkertaisin ratkaisu on käyttää kaapelisiteitä. Niillä voi kiinnittää kaapelit tai kaapeliniput alustaan, ja ne tarjoavat jossakin määrin suojaa vetämiseltä kaapeleille, jotka eivät liiku – esimerkiksi ohjauskaapissa. Jos kaapelien on pystyttävä liikkumaan, tarvitaan monimutkaisempia ratkaisuja. Yksi sellainen on messinkinen SKINTOP® GRIP  holkkitiiviste, joka on saatavissa eri kokoina aina kokoon M32x1,5 asti. Se on varustettu kaksoiskiristimellä, joka poistaa vetoa kymmenen kertaa paremmin kuin vakiokiristin. Tämä holkkitiiviste on tarkoitettu pääasiassa liikkuviin koneisiin ja järjestelmän osiin, esimerkiksi jalkakytkimiin ja merkkivaloihin.

Todellinen innovaatio on SKINTOP® MULTI, käytännöllinen monen kaapelin läpivientitiiviste ohjauskaappeihin ja automaatiotekniikkaan. Se on tilaa säästävä monen kaapelin läpivienti, jonka elastisen geelikalvon läpi voi helposti vetää jopa 30 asentamatonta (= liitintä ei kytketty) halkaisijoiltaan erilaista pyöreää kaapelia tai AS-I-kaapelia. Geeli asettuu tiiviisti erikokoisten kaapelien vaipan ympärille ja sulkee läpivientiaukon ilmatiiviisti. Samalla geeli toimii myös optimaalisena vedonpoistajana koko kaapelinipulle.


LAPP tarjoaa myös laajan valikoiman vedonpoistoratkaisuja kaapelimallistoaan varten, esimerkiksi SILVYN®-liitinjärjestelmän suojaletkuille. Lisäksi monesta tyypistä on tarjolla HYGIENIC-versio elintarvike- ja juomateollisuuden käyttöön.

Vedonpoisto on tärkeä seikka myös kaapeliketjuissa. ÖLFLEX® CONNECT CHAIN  mallistossa on valmiiksi asennettuja kaapeliketjuja, joissa kaapeleihin on asennettu optimaalinen vedonpoisto valmiiksi tehtaalla. Tarvittava ÖLFLEX® CONNECT CHAIN -kokoonpano on helppo määrittää kokoonpano-ohjelmalla, jolla pystyy suunnittelemaan haluamansa kaapeliketjun muutamalla hiiren napsautuksella.

Millä aloilla ja missä käyttökohteissa tarvitaan vedonpoistoa?

Vastaus: kaikilla ja kaikissa. Tai ainakin melkein. Jos kaapeleihin kohdistuu mekaanista rasitusta – vetoa, taivutusta tai säännöllistä liikettä – vedonpoisto on välttämätön. Ei kuitenkaan ole yhtä ratkaisua, joka sopisi kaikkiin tarpeisiin. Sen sijaan se vaihtelee halutun käyttötarkoituksen mukaan. Jos sinulla ei ole riittävästi kokemusta asiasta tai haluat ratkaisun johonkin erityiseen ongelmaan, LAPPilla on varmasti siihen ratkaisu ja olemme aina valmiita auttamaan, neuvomaan ja tukemaan. Ota rohkeasti yhteyttä!

Ota meihin yhteyttä, me löydämme parhaan ratkaisun tarpeisiisi!

Asiantuntijamme apunasi
ota yhteyttä!

Tekninen myynti
Tarjouspyynnöt, speksaus, tuotetuki

020 764 6410

Email


Asiakaspalvelu
Avoimet tilaukset, tilausten seuranta

020 764 6420

Email