Gröna Lundin vapaa puodotus - valmiina tulevaisuuden haasteisiin


Uusittu Fritt Fall on jälleen käyttövalmis LAPP:n kaapeleilla, holkkitiivisteillä ja asennustarvikkeilla toteutetun saneerauksen jälkeen. 

Kahdenkymmenen vuoden ahkeran käytön jälkeen tuli aika uusia Gröna Lundin huvipuiston suosittu Fritt Fall (vapaa pudotus) -laite.

Esim. asennuksissa käytettäville anturikaapeleille ja holkkitiivisteille asetettiin työssä tiukat vaatimukset. LAPP:lla oli tarjota vaatimukset täyttävät tuotteet, jotka toimitettiin talvella 2018.

Vuodesta 1998 lähtien yhteensä 3,5 miljoonaa hurjapäätä on kokeillut Fritt Fall -laitetta Gröna Lundissa. Noin 4 000 kävijää saa laitteesta hyvät kiksit joka päivä  – ja kokee myös muutamia hyytäviä kauhun sekunteja. Laite ampaisee ensin ylös 3 metriä sekunnissa ja putoaa sitten alas. Vauhti kiihtyy 2,6 sekunnissa 100 km tuntivauhtiin, kunnes tehokkaat magneettijarrut pysäyttävät vauhdin juuri ennen maan pintaa. Karmeaa mutta jännää!

Vuoden 2018 keväällä tuli ajankohtaiseksi uusia laitteen ohjausjärjestelmä. Gröna Lundin sähköosaston esimies Jesper Frantzén otti yhteyttä LAPP:n Fredrik Gustafssoniin. He olivat aiemminkin tehneet yhteistyötä joidenkin pienehköjen hankkeiden yhteydessä.

– Olin laatinut listan kaapeleista, holkkitiivisteistä, liittimistä ja muista työtä varten tarvittavista tarvikkeista ja niitä koskevista vaatimuksista. Fredrik ehdotti sopivia kaapeleita, jotka täyttivät vaatimukset kirkkaasti”, Jesper Frantzén kertoo. Tietojen vaihto Fredrikin kanssa sujui hyvin, tavarat toimitettiin juuri sopivaan aikaan, sen mukaan miten asennukset etenivät. Myönteinen seikka oli myös se, jos joitakin ongelmia ilmeni, ne saatiin ratkaistua nopeasti.

Mittaan leikatut ja valmiiksi liittimillä varustetut kaapelit helpottivat asennusta

Oli selvää, että laitteen kaapeleiden, holkkitiivisteiden ja muiden liittimien piti olla korkealaatuisia ja vastata asetettuja vaatimuksia. Suuri kävijämäärä sekä altistus sään väihteluihin, edellyttävät tavallista suurempaa käyttövarmuutta. Tilatut tuotteet täyttivät tiukat kestävyyttä ja käyttöikää koskevat vaatimukset. Kohteeseen valittiin mm. kaapelit, joilla oli hyvä öljynkestävyys, sekä metalliset holkkitiivisteet, jotka kestävät sään vaikutuksia.

– Vuoden 2017 joulupyhiin mennessä oli selvää, mitä kaapeleita ja tarvikkeita käytettäisiin. Tilaukseen kuului mm. 4 524 metriä kaapelia, joka toimitettiin kelalla. Aloin laskeskella kaapeleiden pituuksia jo ennen saneerauksen aloittamista. Asennustyön helpottamiseksi tilasimme anturikaapelit liittimineen mittaan leikattuna. Työ jaettiin osiin; ohjauskaapelit tulivat ensin ja sitten anturikaapelit, jotka toimitettiin asennussuunnitelman mukaan juuri silloin, kun niitä tarvittiin.

Koko ohjausjärjestelmä uusittiin

Laitteen 80 metriä korkean tornin sisällä on hissi, joka vie aivan huipulla sijaitsevaan konehuoneeseen. Uudet kaapelit vedettiin tikashyllyillä hissin viereen ja tornin alapuolella sijaitsevasta valvomosta ylös konehuoneeseen. Mittava urakka toteutettiin talven 2018 aikana.

– Nyt koko ohjausjärjestelmä on uusittu, ja samalla vaihdettiin ohjauskaappi ja paneelit. Näin saatiin turvallinen laite, joka on valmis toivottamaan uudet ja vanhat kävijät tervetulleiksi Gröna Lundiin.

Gröna Lundin lukuisat laitteet vaativat jatkuvaa huolenpitoa. Jesper Frantzén ja hänen työtoverinsa valvovat laitteiden toimintaa tarkasti samalla, kun me muut saamme tilaisuuden jonottaa uusittuun Fritt Falliin kauhunsekaisella innolla. 

Yhteensopivat tuotteet 


Asiantuntijamme apunasi
ota yhteyttä!

Tekninen myynti
Tarjouspyynnöt, speksaus, tuotetuki

020 764 6410

Email


Asiakaspalvelu
Avoimet tilaukset, tilausten seuranta

020 764 6420

Email