UV-säteilyn kestävät kaapelit ulkokäyttöön

Mitä ovat UV-säteilyn kestävät kaapelit?

Valon avulla voimme hahmottaa maailmaa silmiemme kautta – kirkkaissa väreissä, punaisesta siniseen. Näkyvän sinisen värin jälkeen alkaa ultraviolettivalon alue. Se ei näy paljain silmin, mutta voi olla tuskallisen havaittavaa, jos vietämme päivän rannalla ilman aurinkosuojaa. Koska UV-säteily tuhoaa ihon pintakerrosta ja voi pitkäaikaisena altistuksena aiheuttaa ihosyöpää. Liiallinen UV-säteily voi olla osallisena myös kaihin ja silmäpohjan rappeuman synnyssä. Sen vuoksi auringossa oleskelevan kannattaa aina suojata iho aurinkosuojalla ja käyttää aurinkolaseja.

Ja jos UV-säteily on haitallista terveydelle, se ei ole hyväksi kaapeleillekaan – nekin voivat ”polttaa itsensä” auringossa. Eivät heti, mutta vuosien mittaan UV-säteilyn energia hajottaa ulkovaipan muovin ja jossakin vaiheessa pääsee myös johdinten eristeen kimppuun. Silloin se voi aiheuttaa oikosulkuja ja pysäyttää koneiden toiminnan, mikä voi pahimmassa tapauksessa vaarantaa ihmishenkiä. Vauriot ovat tavallisesti silmämääräisesti havaittavissa, sillä muovi haalistuu ja muuttuu hauraaksi. Jos johdinta hieroo, muovi murenee ja varisee pois. Se on kuitenkin vaarallista, sillä vaipan alla oleva jännitteellinen johdin voi olla jo paljaana.

Kohteisiin, joissa on runsaasti UV-säteilyä, on tarjolla aurinkosuojattuja kaapeleita. Nämä kaapelit ovat tavallisesti mustia, sillä niiden muovi sisältää nokea. Noki imee UV-säteiden energian jo muovin pinnalla ja muuntaa sen lämmöksi. Kaapeli lämpenee, joten sen lämpötila-alueen on oltava riittävän laaja. Vaipan muovimateriaaliin lisättävällä noella on vain hyvin vähän tekemistä savupiipusta tupruttavan ei-toivotun oheistuotteen kanssa. Siinä käytetään optimoidussa palamisprosessissa teollisesti valmistettua nokea. Nokihiukkasten kokoa, huokoisuutta ja kokonaispinta-alaa voidaan säätää ja optimoida UV-suojakäyttöä ajatellen.

Missä UV-säteilyn kestäviä kaapeleita käytetään?

Lyhyesti: kaikkialla, missä kaapelit altistuvat suoralle auringonvalolle. Sellaisia ovat esimerkiksi satelliittiantennien kaapelit tai kaapelit, jotka siirtävät sähköä aurinkopaneeleista sisään taloon. Myös suuret teollisuuslaitokset, esimerkiksi kemianteollisuuden tehtaat, ovat usein ulkona. Lisäksi kuorma-autot ja harvesterit, veturit ja rautatiet tarvitsevat UV-säteilyä kestäviä kaapeleita.

Vähemmän tunnettua on, että voimakasta UV-valoa voi olla myös sisätiloissa. Esimerkiksi lääketeollisuudessa UV-valoa käytetään laitteiden sterilointiin, koska UV-säteily tappaa vedessä, elintarvikkeissa tai poistoilmassa olevia mikro-organismeja. Myös tällaisissa järjestelmissä on hyötyä UV-säteilyä kestävistä kaapeleista.

Millaisia UV-säteilyä kestäviä kaapeleita LAPP tarjoaa?

Maailman johtavana integroitujen liitäntäratkaisujen tarjoajan meillä on laaja valikoima UV-säteilyä kestäviä tuotteita. Niihin kuuluu virransyöttöön ja ohjaussignaalien tai datan siirtoon tarkoitettuja kaapeleita sekä niihin sopivia liittimiä ja tarvikkeita, kuten läpivientitiivisteitä ja kaapelinmerkintätuotteita. Seuraavassa on pieni näyte LAPP-kaapeleista:

LAPP-tuotteiden klassikko on ÖLFLEX®-kaapelimallisto. Ne ovat hyvin kestäviä ja usein myös UV-suojattuja. Esimerkkejä tällaisista ovat ÖLFLEX® CLASSIC 400 P, ÖLFLEX® SERVO FD 798 CP tai ÖLFLEX® FD 855 P. Tarjolla on myös monia datakaapeleita, esimerkiksi ETHERLINE® SERVO DQ FD P Cat.5e avointa SIEMENS DRIVE-CLiQ® -järjestelmärajapintaa varten tai HITRONIC® HQN 1500.

LAPP on uranuurtaja tasavirtakaapelien alalla ja kumppani tasavirtaverkkoalan tutkimusprojektissa. Yhtiö on esitellyt ensimmäisen erityisesti tasavirtakäyttöön tarkoitetun kaapelin. Uusin lisä jatkuvasti kasvavaan tuotemallistoon on ÖLFLEX® DC ROBOT 900, jonka kierto- ja taivutuskestävyysominaisuudet tekevät siitä sopivaksi monenlaisiin liikkuviin kohteisiin roboteissa, kaapeliketjuissa tai koneistustyökaluissa. Kaapelisydämien eriste on valmistettu termoelastomeeristä (TPE), vaippa polyuretaanista. Sen ansiosta kaapeli on halogeeniton eikä siis päästä palaessaan syövyttäviä kaasuja. Sen vuoksi se sopii kohteisiin, joissa on ihmisiä. Lisäksi materiaali kestää UV-säteilyä ja sääolosuhteita, on vedenpitävää ja pysyy taipuisana kylmässä.

Musta SKINTOP® ST-HF-M Black -holkkitiiviste on kehitetty nimenomaan kohteisiin, joissa on runsaasti UV-säteilyä. Sitä käytetään usein rakennuksissa tai rautatiejärjestelmissä.

Ota meihin yhteyttä, me löydämme parhaan ratkaisun tarpeisiisi!

Asiantuntijamme apunasi
ota yhteyttä!

Tekninen myynti
Tarjouspyynnöt, speksaus, tuotetuki

020 764 6410

Email


Asiakaspalvelu
Avoimet tilaukset, tilausten seuranta

020 764 6420

Email