Aalto-yliopisto ja Mechatronic Circus 4.4.19


Vierailimme Aalto-yliopiston koneinsinöörien Mechatronic Circus -tapahtumassa, jossa esiteltiin opiskelijoiden kevään mekatroniikan kursseilla rakentamia laitteita. Lapp Automaatio osallistui viisihenkisen konetekniikan kandiopiskelijoiden ryhmän innovaatioon tuotteillaan; täysautomaattisen tankoterästen vannesahalaitoksen toteutukseen. Lapp Automaatiolta toimitettiin kaapelia ja suojaletkua vannesahalaitosprojektiin.

Koko projekti omissa käsissä suunnittelusta toteutukseen

Opiskelijaryhmä on itse suunnitellut syöttö-, kääntö ja makasiinilaitteet ja toteuttanut laitoksen kokoonpanon. Myös laitoksen ohjaamiseen käytetty ohjelmisto on ryhmän omaa käsialaa. Ohjelmistolla luetaan osalistasta sahattavien osien mitat, jonka perusteella osien sahausjärjestys optimoidaan pyrkien minimoimaan materiaalin hukkaa. Optimoidun järjestyksen pohjalta ohjelmisto tuottaa ohjauskoodin sahauslaitoksen eri liikkeille ja toiminnoille. Esiteltyä laitetta voidaan käyttää heti tuotannossa. Ryhmän vetäjä, Valtteri Vainio ottaakin laitteen käyttöön omassa ”harrasteyrityksessä”, Valtterin Paja Oy:ssä.
Projekti on vaatinut paljon suunnittelua ja valmistelua jo ennen tämän kevään kurssien alkua. Idea projektiin oli saatu jo paljon aikaisemmin, ja laitteen suunnittelu aloitettiin joulukuussa, jolloin tehtiin alustava vastuualuiden jako, laskelmat moottorien vääntö- ja välitystarpeista sekä hankintana pohjana oleva manuaalinen vannesaha.

Valmis ratkaisu, oikeaan käyttöön motivoi huippusuoritukseen

— Halusimme toteuttaa laitteen, joka on valmis ratkaisu teollisuuden tarpeisiin. Prototyyppi tosiaan tulee oman yritykseni käyttöön. Laitteen ideana on automatisoida perinteistä tankoterästen sahausta. Tällä säästetään työtunteja, kun yksi laite voidaan ohjelmoida tekemään erilaisilla kulmilla toteutettuja sahauksia, ja makasiiniin voidaan lyödä kerralla kunnon läjä terästankoa entisen manuaalisen syötön sijaan, Valtteri toteaa. 


— Kyllä meitä motivoi tekemään pitkää päivää tieto siitä, että laitteesta tulee ihan oikeasti toimiva ratkaisu vaativaan loppukäyttöön. Projekti oli myös oiva mahdollisuus päästä tutustumaan teollisten komponenttien toimintaan ja työkoneiden suunnitteluun käytännön kautta, Mikael Miettinen kertoo.

Yhteistyötä tulevaisuuteen

— Kun Valtteri otti meihin yhteyttä, tuumasin että nyt on hieno projekti ja todella asiantunteva pyyntö oikeaan tarpeeseen. Sovimme yhdessä tuoteryhmäpäälliköiden kanssa, että lähdemme tukemaan projektia tuotteillamme, Mikko Autio Lapp Automaatiolta kertoo.

— Meille yhteistyö oppilaitosten kanssa erinomainen tilaisuus syventää yhteistyötä tulevien työntekijöiden ja asiakkaiden kanssa. Lisäksi on kiehtovaa osallistua projekteihin, joissa astutaan aina innovatiivisuuden äärelle. Meille oli hyvin mielenkiintoista lähteä tukemaan projektia tuotteilla, opimme siinä itsekin samalla. Jatkossa syvennämme entisestään yhteistyötä esimerkiksi tuomalla oppilaitokseen omaa asiantuntemustamme. Esimerkiksi koneturvallisuustuotteiden saralla voimme varmasti kertoa ”viimeisimmät kuulumiset” tuotekehityksessä, Mikko lopettaa.

Suuret onnittelut hienosta innovaatiosta koko ryhmälle ja jatkamme yhteistyötä seuraavien projektien parissa!

Aalto-yliopiston koneinsinöörien ryhmässä mukana ovat:
Valtteri Vainio
Mikael Miettinen
Mikael Sammatti
Juho Nummiluikki
Juho Lehto

Kuvassa vasemmalta oikealle, Mikael Sammatti, Valtteri Vainio, Juho Nummiluikki, Juho Lehto ja Mikael Miettinen.

Pohjoinen Teollisuus 2024 - Alive by LAPP

Sloganimme alive by LAPP mukaisesti kutsumme sinut osastollemme 850.

Lue lisää

Pääsiäisen aukioloajat 2024

Lue lisää

Jyväskylän Sähkömessujen jälkikarkelot!

Kolmen päivän aikana messuilla vieraili yli 13 tuhatta kävijää.

Lue lisää

Asiantuntijamme apunasi
ota yhteyttä!

Tekninen myynti
Tarjouspyynnöt, speksaus, tuotetuki

020 764 6410

Email


Asiakaspalvelu
Avoimet tilaukset, tilausten seuranta

020 764 6420

Email